[  Výstavba  ] [  Výzbroj  ] [  Typologie  ] [  Odkazy  ]
 

Fort Vaux

 

Fort byl vybudován na hřebenu nad stejnojmennou obcí, aby svojí palbou kryt komunikace vedoucí do Verdunu od východu, především z Metz. Byl lehce předsunut před starší fort Tavannes, který se tak ocitl v týlovém postavení. Severním směrem na něj navazoval Fort Douamont (více vysunuté pěchotní tvrze např. Hadraumont, Bozonvaux nebyly modernizovány, případně plánované modernizace přišly příliš pozdě). Jižním směrem navazuje modernizovaná pěchotní tvrz Laufeé a silně vyzbrojený Fort Moulainville.

Samotný fort Vaux patřil v porovnání se svými sousedy k menší stavbě. Původně byl vybudován v letech 1881 - 1884. Kamenná stavba disponovala menší kasárenskou budovou, která byla chráněna podvojnou kaponiérou vybudovanou přibližně uprostřed kasáren. Obvodový příkop měl čtyřúhelníkový tvar. Jejich obranu zajišťovala jedna jednoduchá a jedna podvojná kaponiéra. Hlavní výzbroj byla umístěna na valech.

Od roku 1904 probíhá postupně kompletní modernizace celé stavby v rámci které téměř nezbyl kámen na kameni. Zrušeny jsou obě kaponiéry a nahrazeny kasematami na kontreskarpové straně obvodového příkopu. Patrně největším zesílením palebné síly je vybudování dvou kasemat Bourges na obou stranách kasárenského traktu, který je zesílen vrstvou betonu. Na čele je navíc vybudován objekt pro výsuvnou otočnou kopuli pro dva kanóny ráže 75mm.


Zobrazit místo Séré de Riviéres - severní fronta na větší mapě

V současné době je fort přístupný veřejnosti jako jeden z památníků bitvy. V dobrém stavu jsou obě kasematy Bourges, exteriér kasárenského bloku nese stopy těžkého dělostřeleckého ostřelování, interiér je částečně zrekonstruován. Na povrchu je možné si prohlédnout především poškozené pozorovací zvony a do vzduchu vyhozenou výsuvnou otočnou kopuli pro dvojici kanónů ráže 75mm. Zbytky samotného objektu pro dělovou věž byly upraveny na kulometný objekt s pancéřovými střílnami. Také v interiéru bylo po znovuzískáno fortu v listopadu 1916 započato s výstavbou podzemních komunikací, které by jednotlivé objekty napojilo v bezpečné hloubce na společnou galerii a zajistilo přístup do fortu hlouběji z týla - tyto části nejsou přístupné.

 

 

 

HOME  ]